5235 sayılı kanun nedir

MADDE 1. – Bu Kanun, adlî yargı ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemelerinin kuruluĢ, görev ve yetkilerini düzenler. MADDE 2. – Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. … ĠĢ durumunun gerekli kıldığı yerlerde hukuk mahkemelerinin birden fazla dairesi oluĢturulabilir.

5235 sayili kanun nedir?

Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun md. 12'de düzenlenmiştir. … Sanık, 18 yaşından küçük ise, yargılama görevi çocuk ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. Bir suç nedeniyle savcılık soruşturması aşamasında mahkeme tarafından verilmesi gereken kararlar Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilir.

Adliyenin görevi nedir?

Bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri), istinaf başvurusu ile önüne gelen hukuki uyuşmazlığı hem maddi vakıa hem de hukukilik açısından inceleyerek karar verir. İstinaf, hukuki uyuşmazlığın yeniden ele alınmasını sağlayan ilk derece mahkemesi ile temyiz kanun yolu arasında yeni bir kanun yoludur.

Bölge adliye mahkemeleri en az kaç hukuk ve ceza dairesinden oluşmaktadır?

Bölge adliye mahkemeleri, başkanlık, ceza daireleri başkanlar kurulu, hukuk daireleri başkanlar kurulu, en az üç hukuk dairesi, en az üç ceza dairesi, bir Cumhuriyet başsavcılığı, bir bölge adliye mahkemesi adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşur.

Hukuk mahkemelerinin Kuruluş esasları nelerdir?

Madde 5- Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafî durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.

56 asliye ceza mahkemesi nedir?

Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılaması sisteminin temel mahkemelerinden biridir. Diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir. … Bu iki mahkeme dışındaki diğer tüm ceza mahkemeleri özel kanunlarla kurulmuş özel mahkemelerdir.

Asliye ceza mahkemeleri hangi davalara bakar?

1- Ağır Ceza Mahkemeleri: Namusa, mala, cana ve devletin güvenliğine karşı yapılan kasıtlı fiiller ve 10 yıldan fazla hapis cezasının verildiği suçların davalarına bakmaktadır. 2- Asliye Ceza Mahkemeleri: Vergi kaçakçılığı, sahte işlemler, hakaret, kasten yaralama, şantaj gibi suçlara bakar.

Istinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.